MULTI
Du er her: ForsideNyhederNyhedsarkiv2014Indsamlinger på CAREMAKER og andre internetplatforme

Indsamlinger på CAREMAKER og andre internetplatforme

Indsamlingsnævnet har på sit møde den 15. december 2014 vurderet at indsamlinger foretaget på Caremaker.dk som udgangspunkt skal anmeldes til nævnet.

På Caremaker.dk skal indsamler og bidragsyder efter en fast sikkerhedsprocedure godkende, at de kender hinanden eller har en tilknytning til indsamlingsformålet. Herudover samles der ofte mindre beløb ind, ligesom indsamlingernes formål ofte er af personlig karakter.

Nævnet finder imidlertid ikke at indsamlinger på Caremaker kan karakteriseres som private.

Det betyder, at indsamlinger som gennemføres helt eller delvist på Caremaker som udgangspunkt skal anmeldes til Indsamlingsnævnet på lige fod med andre indsamlinger.

Nævnet har lagt vægt på, at opfordringen til at yde bidrag foretages på internettet, der som udgangspunkt ikke kan karakteriseres som privat. Herudover deles indsamlingerne på sociale medier såsom Facebook og Twitter, hvorved personer, som ikke har kendskab til indsamler eller indsamlingsformålet ligeledes bliver bekendt med indsamlingen.

Andre internetplatforme
Afgørelsen vil danne praksis for lignende indsamlinger foretaget på andre platforme på internettet. Indsamlinger foretaget på f.eks. www.betternow.org og www.booomerang.dk  kan derfor ligeledes være anmeldelsespligtige.

Det bemærkes, at indsamlinger på Betternow grundet samarbejdet med de velgørende organisationer anses for iværksat af den modtagende organisation. Det er organisationen, der har ansvaret for, at der er anmeldt en indsamling. Den private person, som indsamler til fordel for en organisation på Betternow er derfor ikke ansvarlig for, at indsamlingen er anmeldt til Indsamlingsnævnet.  

For så vidt angår crowdfunding på Booomerang, er det en konkret vurdering, om der er tale om en indsamling eller en bestilling/køb.

Det er kun indsamlinger, som er omfattet af anmeldelsespligten. Såfremt der modtages en rimelig modydelse for bidraget, vil der ikke være tale om en indsamling. Det er således langt fra alle transaktioner via f.eks. Booomerang, der skal anmeldes til Indsamlingsnævnet.

Såfremt der er tvivl om, en crowdfunding eller en indsamling er omfattet af indsamlingsloven eller ikke, kan man rette henvendelse til Indsamlingsnævnet.

Senest opdateret: 13-01-2015

Til toppen

Indsamlingsnævnet | Toldboden 2, 2. sal | DK-8800 Viborg | Telefon +45 3392 3334 | E-mail indsamlingsnaevnet@civilstyrelsen.dk